Англија известува за оптимистички стапки на реинфекција на Ковид-19

Коронавирусната инфекција обезбедува одреден имунитет, но луѓето сè уште можат да пренесат SARS-CoV-2

Луѓето заразени со Ковид-19 во минатото, најверојатно, ќе бидат заштитени од реинфекција неколку месеци, откри студија на Енглеското јавно здравство (Public Health England – PHE).

Сепак, експертите од Велика Британија предупредуваат дека оние со имунитет се уште можат да носат SARS-CoV-2 во носот и грлото и, според тоа, ризикуваат да го пренесат вирусот на други.

Енглеското јавно здравство (PHE) на 14 јануари 2021 година, објави дека од јуни 2020 година редовно врши тестирање на десетици илјади здравствени работници низ Велика Британија на нови инфекции со Ковид-19. Научниците од Енглеското јавно здравство (PHE) кои работат на студијата за проценка на имунитет и реинфекција на SARS-CoV-2 (SARS-CoV-2 Immunity and Reinfection EvaluatioN – SIREN) заклучија дека природно стекнатиот имунитет кој произлегува од претходни инфекции пружа 83 процентна заштита од реинфекција на луѓе кои претходно ја немале оваа болест. Се чини дека ова трае најмалку 5 месеци од првото заболување.

Додека SIREN студијата ќе продолжи да проценува дали заштитата може да трае подолго, ова значи дека луѓето кои се заразиле со SARS-CoV-2 во првиот бран може да бидат склони кон повторно заразување со вирусот.

PHE исто така предупреди дека и покрај тоа што оние со антитела имаат одредена заштита од заболување од Ковид-19, првичните докази од следната фаза на студијата сугерираат дека некои од овие лица носат високо ниво на вирус и може и понатаму да го пренесуваат вирусот на други.

Затоа од клучно значење е сите да продолжат да ги следат правилата и да останат дома, дури и ако претходно имале Ковид-19, за да се спречи ширењето на вирусот на други. Не заборавајте редовно да ги миете рацете, да носите маски на лицето и да држите дистанца од другите за да ја намалите веројатноста за пренесување на вирусот “, се вели во соопштението за медиумите на PHE.

Професорката Сузан Хопкинс, виш медицински советник во PHE и водител на студијата SIREN, додаде: „Оваа студија ни ја даде до сега најјасната слика за заштитата на антителата против Ковид-19, но многу битно е луѓето да не ги разберат погрешно овие првични наоди.’

Сега знаеме дека повеќето од оние кои имале вирус и развиле антитела, се заштитени од реинфекција, но сè уште не знаеме колку трае заштитата. ”

„Клучно, ние веруваме дека луѓето се уште можат да го пренесат вирусот.’

‘Ова значи дека дури и ако верувате дека веќе сте ја имале оваа болест и дека сте заштитени, можете да бидете уверени дека е многу малку веројатно дека ќе развиете тешки инфекции, но сепак постои ризик да добиете инфекција и да ја пренесете на други. Сега повеќе од кога било, од витално значење е сите да останеме дома за да ја заштитиме нашата здравствена служба и да спасиме животи “, заклучи Хопкинс.

Студијата SIREN на PHE изврши редовно тестирање на антитела и PCR на 20787 здравствени работници, вклучително и клинички персонал од прва линија и оние кои не се во клинички услови, од 102 Национални здравствени установи (National Health Service – NHS) од почетокот на студијата во јуни 2020 година

Од 44 потенцијални реинфекции идентификувани со студијата SIREN, две беа означени како „веројатни“ и 42 како „можни“, врз основа на бројот на достапни потврдни докази. Ако беа потврдени сите 44 случаи, тоа ќе претставува 83 процентна стапка на заштита од реинфекција, додека ако беа потврдени само 2-те „веројатни“ реинфекции, стапката ќе беше 99 проценти.

Во тек се понатамошни истражувања за да се разјасни овој опсег, рече PHE.

И кај двете “веројатни” реинфекции се појавиле симптоми на Ковид-19 за време на првиот бран на пандемијата, но не биле тестирани во тоа време. Двајцата пациенти изјавиле дека симптомите кои се јавиле по втор пат биле помалку сериозни.

Ниту еден од 44 потенцијални случаи на реинфекција не бил тестиран со PCR за време на првиот бран, но сите биле позитивни на антитела COVID-19 во моментот на вклучување во студијата.

Независно, Еленор Рајли, професор по имунологија и инфективни заболувања на Универзитетот во Единбург, коментираше во напис на Science Media: „Пораката од оваа студија е дека примарната инфекција со SARS-CoV-2 обезбедува најмалку пет месеци 94% заштита од симптоматска реинфекција“.

„Ова сугерира дека природната инфекција обезбедува краткотрајна заштита од Ковид-19, што е многу слична на онаа што се дава со вакцинација“.

„Она што е важно е дека природната инфекција предизвикува приближно 75% заштита од асимптоматска реинфекција, што укажува на тоа дека луѓето кои прележале инфекција со SARS-Cov-2 имаат многу помала веројатност да го пренесат вирусот на други “.

„Ова е добра вест во однос на долгорочните трендови на пандемијата. Сепак, асимптоматските реинфекции не се нула, па затоа со сигурност не може да се претпостави дека луѓето кои се опоравиле од инфекција со SARS-Cov-2 нема да бидат инфективни само затоа што имале вирус пред тоа.

„Овие податоци ја зајакнуваат пораката дека, засега, секој треба да се смета за потенцијален извор на зараза за другите и секој треба да се однесува во согласност со тоа“, заклучи Рајли.

Забелешка: Оваа анализа на студијата SIREN беше направена пред широко распространетата дистрибуција на новата варијанта VOC202012/01; се работи на понатамошна анализа за да се разбере дали и во колкава мера антителата обезбедуваат заштита од оваа нова варијанта, а истотака и на проценка на влијанието на VOC202012/01 за симптоматски и асимптоматски инфекции кај здравствените работници.

Студијата SIREN ќе продолжи да ги следи испитаниците 12 месеци за да истражи колку може да трае секој имунитет, ефективноста на вакцините и во колкав степен луѓето со имунитет можат да го носат и пренесат вирусот, наведе PHE.

Извор: Коронавирус Денес 16.01.2021