Брзиот пристап до вакцините што се користи за справување со САРС-CoV-2 може да ја промени иднината на науката за вакцините

Кога научниците започнаа да бараат вакцина за коронавирусот САРС-КоВ-2 на почетокот на 2020 година, тие внимаваа да не ветуваат брз успех. Претходно најбрзо развиената вакцина, од земање примероци од вируси до одобрување, беше четири години за заушки во 60-тите години на минатиот век. Надежта за развој на една вакцина до летото 2021 година се чинеше преоптимистичка.

Но, до почетокот на декември, развивачите на неколку вакцини објавија одлични резултати во големи испитувања, со повеќе ветувања. И на 2 декември, вакцината направена од гигантот за лекови „Фајзер (Pfizer)“ со германската биотехнолошка фирма „Бајонтек (BioNTech)“, стана првата целосно тестирана имунизација одобрена за итна употреба.

https://www.nature.com/articles/d41586-020-03626-1?utm_source=Nature+Briefing&utm_campaign=e1a2d18570-briefing-dy-20201221&utm_medium=email&utm_term=0_c9dfd39373-e1a2d18570-46030682

Таа брзина на напредување „ја предизвикува целата наша парадигма за тоа што е можно во развојот на вакцините“, вели Натали Дин, биостатистичар на Универзитетот во Флорида во Гејнсвил. Примамливо е да се надеваме дека и други вакцини сега може да се направат споредливо временско ниво. Овие се многу потребни: болести како маларија, туберкулоза и пневмонија заедно убиваат милиони луѓе годишно, а истражувачите предвидуваат и понатамошни смртоносни пандемии.