Данска: Медицинските сестри го продолжуваат штрајкот

По одбивањето на предлогот за медијација минатиот месец, медицинските сестри го продолжија штрајкот за поголема плата.

Синдикатот на медицински сестри гласаше за отфрлање на договорот за јавниот сектор за кој претходно се преговараше оваа година, бидејќи не успеа да се заложи за ниските плати во овој сектор.

Синдикатот ги потенцираше неодамнешните податоци во прилог на нивните барања, вклучително и падот на пријавите за образование на медицинските сестри на најниско ниво од 2013 година.

Синдикатот исто така откри дека минатиот месец 5% од медицинските сестри ја напуштиле работата поради ниските плати и прекувремената работа и дека платите за прекувремена работа ги чинеше работодавачите над 500 милиони дански круни во 2020 година.

Синдикатот признава дека ова е делумно резултат на пандемијата, но исто така го подвлекува и фактот дека многу медицински сестри мораат да работат прекувремено за да го покријат недостатокот на персонал.

Извор: ЕПСУ 08.07.2021 година