Земјата нема „никаква одбрана“ против џиновските астероиди, предупредува Илон Маск

Маск ја даде оваа застрашувачка проценка на нашите планетарни одбранбени способности откако неговиот пријател Џо Роган сподели приказна од еден британски весник во која се дискутира како Наса се подготвува за пристигнување на вселенска карпа именувана по египетскиот Бог на хаосот, наречен Апофис.

Маск објави твит: „Одлично име! Не би се грижел за овој конкретен астероид, но голема карпа некогаш ќе ја погоди Земјата, а ние во моментов немаме одбрана “.

Ако Апофис погоди град како Лондон, ќе уништи милиони луѓе и ќе создаде кратер широк околу три милји, но човечкиот род веројатно ќе преживее.

За среќа, последователните пресметки покажаа дека објектот ќе нè промаши и ќе помине на само 19.000 милји од површината на нашата планета. Апофис ќе помине покрај Земјата на 13 април 2029 година.

Само кога вселенските карпи се поголеми од половина километар, тие почнуваат да претставуваат егзистенцијална закана за човештвото затоа што поголемите предмети би можеле да создадат толку многу прашина и дебрис во воздухот што сончевата светлина ќе биде блокирана, така што растенијата низ целата планета веќе нема да можат да растат.

Read more: https://metro.co.uk/2019/08/19/earth-no-defence-apocalypse-asteroids-elon-musk-warns-10593548/?ito=cbshare

Twitter: https://twitter.com/MetroUK | Facebook: https://www.facebook.com/MetroUK/