Израелска студија укажува дека природниот имунитет стекнат со инфекција со SARS-CoV-2 е далеку посупериорен од mRNA вакцината на Pfizer за борба против Делта варијантата


TrialSite News

TrialSite Staff August 27, 2021

Израелски истражувачи поврзани со Макаби сервисот за здравствени услуги (Maccabi Healthcare Services) и Факултетот за јавно здравје на Универзитетот Тел Авив, објавија препринт студија, која укажува на „сензационални“ резултати. Нивното истражување сугерира дека природната имунолошка заштита која се развива по инфекција со SARS-CoV-2 создава сигнификантно поголема заштита од Делта варијантата отколку вакцинацијата со две дози Pfizer-BioNTech. Некои сега го означуваат ова како пристап „Не обидувај се да го постигнеш ова од дома“.

Врз основа на резултатите од ова истражување, предводени од голема израелска организација за одржување на здравјето, оние лица кои се инфицираат со SARS-CoV-2 имаат супериорен имунитет во споредба со оние што се вакцинирани.

Оваа неодамнешна студија покренува неколку прашања со оглед на вообичаените претпоставки во различни земји дека вакцинацијата против СОВИД-19 е супериорна во однос на природниот имунитет. Според оваа студија поставена на серверот за печатење medRxiv, се случува спротивното. 

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.08.24.21262415v1 

doi: https://doi.org/10.1101/2021.08.24.21262415 

 

Инфекцијата со SARS-CoV-2 дава многу поголем имунитет отколку вакцината, но вакцинацијата останува најважна

Од Мередит Вадман 26, Август 2021 година, 20:00 часот

Природната имунолошка заштита што се развива по инфекција со SARS-CoV-2 пружа значително поголема заштита против Делта варијантата на пандемискиот коронавирус отколку две дози на вакцината Pfizer-BioNTech, според големата израелска студија за која некои научници сакаа да ја наречат како „Не обидувај се да го постигнеш ова од дома“.

Ново објавените податоци покажуваат дека луѓето кои некогаш имале инфекција со SARS-CoV-2 се со многу помали шанси од неинфицираните, а вакцинирани луѓе да се заразат, да развијат симптоми или да бидат хоспитализирани со сериозен Ковид-19 по контакт со со Делта варијантата на пандемискиот коронавирус.

Студијата ја покажува моќта на човечкиот имунолошки систем, но експертите за заразни болести потенцираат дека Pfizer-BioNTech и другите вакцини за Ковид-19 се со силна заштита од тешки облици и смрт од Ковид-19. Истовремено, тие предупредуваат дека намерната инфекција кај невакцинираните луѓе би била крајно ризична. „Она што не сакаме е луѓето да речат: „Во ред, треба да излезам и да се инфицирам, треба да одам на забава за да се инфицирам“, вели Мишел Нузенцвајг, имунолог на Универзитетот Рокфелер, кој го истражува имунолошкиот одговор на SARS-CoV-2 и кој не беше вклучен во студијата од причина „што некој може да умре“.

Истражувачите, исто така, открија дека луѓето кои претходно биле инфицирани со SARS-CoV-2 и примиле една доза од вакцината Pfizer-BioNTech messenger RNA (mRNA), биле многу позаштитени од повторна инфекција од оние кои некогаш биле инфицирани со SARS-CoV-2, а не биле вакцинирани.

Ова истражување би можело да покрене дискусија за тоа дали претходно заразените лица треба да ги примат двете дози на вакцината Pfizer-BioNTech или сличната mRNA вакцина од Moderna.

Препораките за вакцинација задолжително не ги изземаат оние кои веќе биле инфицирани со SARS-CoV-2, а сегашната препорака во САД се тие кои биле инфицирани со SARS-CoV-2 да бидат целосно вакцинирани, што значи две дози на mRNA вакцини или една доза од вакцините базирани на аденовирус, како Johnson& Johnson. Некои научници тврдат дека и една доза на mRNA вакцина може да биде доволна. И други земји, вклучително и Германија, Франција, Италија и Израел, администрираат само една доза вакцина за претходно заразени луѓе.

Студијата, спроведена во една од највакцинираните земји против Ковид-19 во светот, ја испитуваше медицинската документација на десетици илјади Израелци, прикажувајќи ги нивните инфекции, симптоми и хоспитализации помеѓу 1 јуни и 14 август, кога преовладуваше Делта варијантата во Израел. Според истражувачите, тоа е најголема обсервациона студија во светот досега која го споредува природниот имунитет со имунитетот предизвикан од вакцина.

Истражувањето ги импресионира Нузенцвајг и други научници кои ја прегледале препринт верзијата на резултатите, објавени на medRxiv. „Тоа е пример за учебници за тоа како природниот имунитет е навистина подобар од вакцинацијата“, вели Шарлот Талин, лекар и истражувач по имунологија во болницата „Дендерид“ и Институтот Каролинска, која ги проучува имунолошките одговори на SARS-CoV-2. „Според мое знаење, ова е навистина е првпат вакво нешто да се прикаже во контекст на Ковид-19“. Сепак, Талин и други истражувачи нагласуваат дека намерната инфекција меѓу невакцинираните луѓе би ги довела во значителен ризик од тешка болест и смрт, или долготрајни, значајни симптоми на она што се нарекува „долг Ковид-19“.

Студијата ги покажува предностите на природниот имунитет, но „не зема предвид што вирусот прави во организмот за да го постигне тоа“, вели Марион Пепер, имунолог на Вашингтон Универзитетот во Сиетл. Ковид-19 веќе уби повеќе од 4 милиони луѓе ширум светот и постои загриженост дека делта и другите варијанти на SARS-CoV-2 се посмртоносни од оригиналниот вирус.

Новата анализа се потпира на базата на податоци на Макаби сервисот за здравствени услуги (Maccabi Healthcare Services), во која се запишани околу 2,5 милиони Израелци. Студијата, предводена од Тал Паталон и Сиван Газит од КСМ, одделот за истражување и иновации на системот, открила во две анализи дека неинфицираните луѓе кои биле вакцинирани во јануари и февруари, биле во јуни, јули и првата половина на август, шест до 13 пати со поголема веројатност да се заразат од невакцинираните лица кои претходно биле заразени со SARS-CoV-2. Во една анализа, споредувајќи повеќе од 32.000 луѓе во здравствениот систем, ризикот од развој на симптоматски Ковид-19 беше 27 пати поголем кај вакцинираните, а ризикот од хоспитализација осум пати поголем.

„Разликите се огромни“, вели Талин, иако предупредува дека бројките за инфекции и други настани анализирани за споредбите се „мали“. На пример, повисоката стапка на хоспитализација во анализата на 32.000 лица се засноваше на само осум хоспитализации во вакцинирана група и една во претходно заразена група. И 13-пати зголемениот ризик од инфекција во истата анализа се базираше на само 238 инфекции кај вакцинираната популација, помалку од 1,5% од повеќе од 16.000 луѓе, наспроти 19 реинфекции кај сличен број луѓе кои некогаш имале SARS-CoV-2.

Никој во студијата кој се здоби со нова инфекција со САРС-КоВ-2 не почина, што спречи споредба на стапките на смртност, но е јасен знак дека вакцините сеуште пружаат силна заштита против сериозни болести, дури и ако не се толку добри како природниот имунитет. Покрај тоа, природниот имунитет е далеку од совршен. Иако реинфекциите со SARS-CoV-2 се ретки, и честопати асимптоматски или благи, сепак тие можат да бидат и тешки.

Во друга анализа, истражувачите споредија повеќе од 14.000 луѓе кои имаа потврдена инфекција со SARS-CoV-2 и сеуште невакцинирани со еквивалентен број на претходно заразени лица кои примиле една доза од вакцината Pfizer-BioNTech. Тимот откри дека лицата со потврдена инфекција кои не примиле една доза од вакцината Pfizer-BioNTech имаат двојно поголема веројатност да бидат повторно инфицирани од заразените лица кои примиле една доза од вакцината Pfizer-BioNTech. 

„Продолжуваме да ја потценуваме важноста на природниот имунитет на инфекција … особено кога [инфекцијата] е скорешна“, вели Ерик Топол, лекар-научник во Scripps Research. „И кога ќе го зајакнете тоа со една доза вакцина, ќе го однесете на нивоа што веројатно не можете да ги израмните со ниту една моментално постоечка вакцина во светот“.

Нузенцвајг вели дека резултатите кај претходно инфицираните, вакцинирани луѓе ги потврдуваат лабораториските наоди од серијата трудови во Nature and Immunity на неговата група, неговиот колега од Универзитетот Рокфелер, Пол Биенијас и други истражувачи – и од предпечатење студијата објавена овој месец од Биенијаш и неговиот тим. Тие покажуваат, вели Нузенцајг, дека имунолошкиот систем на луѓето кои развиваат природен имунитет кон SARS-CoV-2, а потоа се вакцинираат, произведуваат исклучително екстензивни и моќни антитела против коронавирусот. Печатот, на пример, објави дека луѓето кои биле претходно инфицирани, а потоа вакцинирани со mRNA вакцина, имале антитела во крвта што ја неутрализирале инфективноста на друг вирус, безопасен за луѓето, дизајниран да ја изрази верзијата на шилестиот протеин од коронавирус што содржи 20 кои се однесуваат на мутациите. Серумите од вакцинираните и природно инфицираните луѓе не можеле да го сторат тоа. 

Што се однесува до израелската студија на медицински датотеки, Топол и други посочуваат неколку ограничувања, како што е базичната слабост на ретроспективната анализа во споредба со проспективната студија која редовно ги тестира сите учесници додека следи инфекции, симптоматски инфекции, хоспитализации и смртни случаи како временски се случуваат  во иднина. „Ќе биде важно овие наоди да се повторат или да се побијат“, вели Натали Дин, биостатистичарка на Универзитетот Емори.  

Таа додава: „Најголемото ограничување во студијата е дека тестирањето [за инфекција со SARS-CoV-2] сеуште е доброволна работа – не е дел од дизајнот на студијата“. Тоа значи, вели таа, дека споредбите би можеле да бидат збунувачки ако, на пример, претходно заразените луѓе кои развиле благи симптоми помалку се тестирале од вакцинираните, можеби затоа што мислат дека се имуни. 

Групата на Нузенцвајг објави податоци кои покажуваат дека луѓето што се опоравуваат од инфекција со SARS-CoV-2 продолжуваат да развиваат зголемен број и видови на антитела насочени кон пандемискиот коронавирус до 1 година. Спротивно на тоа, вели тој, двојно вакцинираните луѓе престануваат да забележуваат зголемување „во потенцијата или широчината на целокупните мемориски антитела“ неколку месеци по нивната втора доза.  

За многу заразни болести, познато е дека природно стекнатиот имунитет е помоќен од имунитетот предизвикан од вакцина и често трае цел живот. Други коронавируси кои предизвикуваат сериозни заболувања кај човекот како тежок акутен респираторен синдром и респираторен синдром на Блискиот Исток предизвикуваат силни и перзистентни имунолошки одговори. Во исто време, познато е дека неколку други човечки коронавируси, кои обично предизвикуваат малку повеќе од настинки, редовно ги реинфектираат луѓето.  

*Појаснување, 28 август, 1:20 попладне: Оваа статија е ажурирана за да се одрази дека во анализата која вклучувала претходно заразени особи кои примале една доза вакцина, не сите луѓе ја добиле таа доза после, туку пред да се заразат. Исто така, беше ажурирано за да се разјасни дека вакцинираните луѓе во другите две анализи никогаш не биле заразени пред да се вакцинираат.

Извор: Science By Meredith Wadman Aug. 26, 2021 , 8:00 PM           

Posted in: Health Coronavirus doi:10.1126/science.abm1207