СЗО: Укинувањето на мерките може да доведе до фатално враќање на пандемијата

                      Изјава на Директорот на СЗО,                       Тедрос Аданом Гебрејсус

Знам дека некои земји веќе планираат да ги укинат рестрикциите за престој во домашни услови. СЗО истотака, сака ограничувањата да бидат укинати, како и сите други.

Во исто време, пребрзото укинавање на мерките за ограничување може да доведе до  фатално враќање на пандемијата.

Патот долу може да биде опасен како патот до, ако не се управува правилно.

СЗО работи со засегнатите земји на стратегии за постепено и безбедно ублажување на мерките за ограничување.

Важни фактори кои треба да се земат предвид се:

  • Прво, тој прекин да е контролиран;
  • Второ, да се достапни доволни јавни здравствени и медицински услуги;
  • Трето, дека ризиците од избивање на болеста во посебни места како установи за долготрајно лекување се минимизираат;
  • Четврто, дека се преземаат превентивни мерки на работни места, училишта и други места каде што е неопходно луѓето да се присутни;
  • Петто, со ризиците да може да се менаџира;  и
  • Шесто – и не можам претерано да ја нагласам оваа точка – да заедниците се целосно свесни и вклучени во прекинот на ограничувањата.

Секоја личност има улога да стави крај на оваа пандемија.

Извор:   Изјава на генералниот директор на СЗО на брифингот за медиуми за КОВИД-19                               10 април 2020 година