Истражување за имунитет на Ковид-19: Природен и стекнат со вакцина

Повеќето луѓе заразени со бетакоронавирусот САРС-КоВ-2 и неговите мутациони варијанти развиваат имунолошки одговор во првите неколку недели по инфекцијата. И вакцините за СОВИД-19 даваат различни степени на имунитет против варијантите.

Имунитетот на болеста се јавува кога се развиваат антитела во системот на една личност кон таа одредена болест, вели американскиот ЦДЦ. Имунитетот често се дефинира како активен или пасивен.

Активен имунитет се јавува кога имунолошкиот систем произведува антитела кон болеста. Антителата можат да се произведат на два начина: кога поединецот е изложен на болест што резултира со природен имунитет, или кога поединецот е вакциниран, обично со убиена или ослабена форма на болеста, што резултира со вакцинален имунитет.

Пасивниот имунитет е преку крвни производи што содржат антитела, како што е имунолошкиот глобулин, што може да се даде кога е потребна итна заштита од одредена болест. Главната предност на пасивниот имунитет: заштитата е непосредна, додека активниот имунитет бара време (обично неколку недели) за да се развие.

Имунитет за стадо COVID-19
Друг дебатиран концепт е „Имунитет за стадо“, што е индиректна заштита од болест што се јавува кога голем процент од популацијата е заштитена со антитела кон таа одредена болест. Имунитетот на стадото се јавува кога голем дел од заедницата (стадото) станува имун на некоја болест, што го прави ширењето на болеста од човек на човек малку веројатно, вели Клиниката Мајо.

На пример, различни студии покажаа дека имунитетот на стадото против мали сипаници е околу 95%, додека прагот за детска парализа е околу 80%, вели СЗО.

За жал, целта за процентот на имунитет на стадото САРС-Ков-2 засега е непозната, велат различни истражувачи.

Известување за имунитет на стадо
Од 2 септември 2021 година, Обединетото Кралство на Обединетото Кралство во Англија објави дека податоците за серопревалентност покажуваат дека приближно 97,9% од крводарителите на возраст од 17 години и повеќе имаат антитела кон САРС-КоВ-2 од инфекција или вакцинација.

Покрај тоа, на 2 септември 2021 година, Лансет објави американска студија за ЦДЦ врз основа на околу 1,4 милиони примероци крв на национално ниво, откривајќи дека околу 83% од возрасните Американци веќе имаат имунитет на САРС-КоВ-2 од вакцинација или претходна инфекција.

Децата вроден имунитет
Меѓуклеточниот имунитет и имуномодулација со посредство на вакцина за детство може да заштитат од инфекции на СОВИД-19, објави студија објавена во 2020 година.

Тестирање на имунитет
Тестовите за антитела или серологија откриваат антитела во серумот (крвта) во рок од неколку дена до недели по инфекцијата. Тестот за антитела ќе покаже дали сте развиле антитела на СОВИД-19 по изложеност или вакцинација.

Тестовите за антитела за COVID-19 се достапни преку здравствени работници и лаборатории, како што се Ulta Labs, кои нудат полу-квантитативен тест за COVID-19 за лица кои мислат дека можеби имале COVID-19 и во моментов немаат симптоми. Сепак, тестовите за антитела не можат да кажат дали имате активна инфекција со вирус САРС-КоВ-2. Ако се сомневате дека сте заразни, контактирајте со вашиот лекар за да добиете ПЦР -тест.

Според американскиот ЦДЦ, тестирање на антитела во моментов не се препорачува за да се утврди дали сте имуни на СОВИД-19. Тестирањето на антитела, исто така, не треба да се користи за да се одлучи дали некој треба да се вакцинира, вели ЦДЦ.

Вести за имунитет Бетакоронавирус за САРС-КоВ-2
14 септември 2021 година – Аналите на интерна медицина објавија Оригинално истражување – Имунитет на населението против СОВИД -19 во Соединетите држави. Просечниот вкупен имунитет на населението беше 62%. Се проценува дека возрасните на возраст од 65 години или постари имаат највисоко ниво на имунитет на 77,2%.

10 септември 2021 година-Данска го призна природниот имунитет за студентите и пасошот Корона, покрај имунитетот генериран од вакцина СОВИД-19.

7 септември 2021 година – Списанието „Природа“ објави напис во кој се дискутира за „Вродениот имунитет може да биде клучот зошто децата подобро се снашле со вирусот. Но, варијантата Делта претставува свежи непознати работи. ‘

2 септември 2021 година-Мрежата ЈАМА објави американска студија за ЦДЦ која откри „повторена студија на пресек, која опфаќа над 1 милион примероци од крв, проценета сероваленца на САРС-КоВ-2 пондерирана за разликите помеѓу примерокот од студијата и општата популација, зголемена од 3,5% во јули 2020 година до 20,2% за антитела предизвикани од инфекција и 83,3% за комбинирани антитела предизвикани од инфекција и вакцина во мај 2021 година.

1 септември 2021 година – NEJM објави студија базирана на податоци од персоналот на Универзитетот во Калифорнија во Сан Диего за здравство (UCSDH). Од март до 31 јули 2021 година, вкупно 227 здравствени работници на UCSDH беа тестирани позитивни за SARS-CoV-2 со анализа на RT-qPCR на назални брисеви; 130 од 227 работници (57,3%) беа целосно вакцинирани. Симптомите беа присутни кај 109 од 130 целосно вакцинирани работници (83,8%) и 80 од 90 невакцинирани работници (88,9%). Останатите 7 работници беа само делумно вакцинирани. Во ниту една група не се пријавени смртни случаи. Ефективноста на mRNA вакцината надмина 90% од март 2021 година до јуни, но падна на 65,5% (95% CI, 48,9 до 76,9) во јули 2021 година.

1 септември 2021 година – Журналот за имунологија објави ревидирана студија: Продолжена, но координирана диференцијација на долговечни САРС-КоВ-2-специфични ЦД8+ Т-клетки за време на заздравувањето-резултатите сугерираат дека по типичен случај на блага КОВИД-19, ЦД8+ Т-клетките специфични за САРС-КоВ-2 не само што перзистираат, туку континуирано се разликуваат координирано и во заздравување во состојба карактеристична за долговечната, самообновувачка меморија.

31 август 2021 година – Локалните медиуми објавија нова студија од Керала, Индија, покажувајќи дека една доза на Ковишилд по инфекција со „Ковид -19“ дава „хибриден имунитет“ што е посилен од две вакцини или само инфекција. Оние кои развиваат хибриден имунитет имаат толку високо ниво на имунитет, рече водечкиот истражувач д -р Падманабха Шеној.

31 август 2021 година-Списанието JAMA Network објави студија во која се вели: Оваа студија покажа значително повисока хуморална имуногеност на вакцината SARS-CoV-2 mRNA-1273 (Moderna) во споредба со вакцината BNT162b2 (Pfizer-BioNTech) кај заразени како како и незаразени учесници и низ возрасни категории. Како таква, висината на хуморалниот одговор по вакцинацијата, која е во корелација со неутрализирачките титри на антитела, може да биде клинички релевантна.

30 август 2021 година – NYT објави статија: Дали имунитетот за вакцина против СОВИД -19 се намалува?

29 август 2021 година-Студија без рецензија, пронајдена меѓу 4.732 случаи со примерок, целосно вакцинирани лица примени со СОВИД-19 биле постари (73 години), со поголема веројатност да имаат 3 или повеќе основни медицински состојби и биле жители на долги објекти за терминска нега.

26 август 2021 година – Лансет објави студија спроведена во Тајланд, во која се заклучи дека процентот на лица вакцинирани со инактивирана цела вирусна вакцина КоронаВак (Синовац Биотех) со детектибилни NAbs против сегашните варијанти на загриженост, биле помали кај примателите на КоронаВак отколку кај природно заразените групи.

25 август 2021 година-Споредување на природниот имунитет на САРС-КоВ-2 со имунитетот предизвикан од вакцина: реинфекции наспроти пробивни инфекции. Оваа израелска студија која не е рецензирана покажала дека природниот имунитет дава подолготрајна и посилна заштита од инфекција, симптоматска болест и хоспитализација предизвикана од варијантата Делта на САРС-КоВ-2, во споредба со имунитетот предизвикан од две дози BNT162b2 На Покрај тоа, лицата кои претходно биле инфицирани со САРС-КоВ-2 и добиле една доза од вакцината, добиле дополнителна заштита од варијантата Делта.

24 август 2021 година-Студија без рецензија: Влијание на Делта врз вирусното оптоварување и ефективноста на вакцината против нови инфекции со САРС-КоВ-2 во Обединетото Кралство. Апстрактно резиме – Со Делта, инфекциите по две вакцини имаа сличен врвен вирусен товар кај невакцинираните лица. Вакцинацијата против САРС-КоВ-2 с reduces уште ги намалува новите инфекции, но ефективноста и слабеењето на максималниот вирусен товар се намалуваат со Делта.

19 август 2021 година-Голема студија за распаѓање на титарот на антитела по вакцина BNT162b2 mRNA или инфекција со САРС-КоВ-2. Оваа израелска студија, која не е рецензирана, покажува дека лицата кои ја примиле вакцината Pfizer-BioNTech mRNA имаат различна кинетика на нивоата на антитела во споредба со пациентите кои биле заразени со вирусот САРС-КоВ-2, со повисоки почетни нивоа, но многу побрзо експоненцијално намалување во првата група.

29 јули 2021 година-Еволуција на антитела по вакцинација на mRNA SARS-CoV-2. Оваа студија спроведена од Универзитетот Рокфелер, која не е рецензирана, заклучи дека “антителата на меморијата избрани со текот на времето од природна инфекција имаат поголема моќ и широчина отколку антителата предизвикани од вакцинацијата. Овие резултати сугерираат дека зајакнувањето на вакцинираните лица со моментално достапни mRNA вакцини ќе произведе квантитативна зголемување на плазма неутрализирачката активност, но не и квалитативната предност во однос на варијантите добиени со вакцинирање на закрепнувачки лица “.

20 јули 2021 година-Надолжната анализа покажува издржлива и широка имунолошка меморија по инфекција со САРС-КоВ-2 со постојани одговори на антитела и меморија Б и Т-клетки. По добивањето на одобренија на одборот за институционална ревизија, започнаа две надолжни студии за група Ковид-19 во Центарот за истражување на ракот Фред Хачинсон (Сиетл, Вашингтон) и Универзитетот Емори (Атланта, Georgiaорџија).

14 јули 2021 година-Едноклеточно профилирање на репертоарите на Т и Б клетките по SARS-CoV-2 mRNA вакцина. Оваа студија без рецензија беше одобрена од Одборите за институционални прегледи на Универзитетот во Калифорнија Ирвин. “Воспоставувањето на имунитет против тежок акутен респираторен синдром коронавирус 2 (САРС-КоВ-2) стана централен фокус на тековните истражувачки напори. Природниот имунитет по инфекцијата и имунитетот генериран од вакцини, обезбедува два различни патишта за имунитет против болеста. MRNA вакцини покажаа значителна заштита од тешка болест СОВИД-19 “.

24 јуни 2021 година-Природно зголемена неутрализирачка ширина против САРС-КоВ-2 една година по инфекцијата. Податоците на оваа студија објавени во Nature сугерираат дека имунитетот кај закрепнувачките лица ќе биде многу долготраен и дека закрепнувачките лица кои примаат достапни mRNA вакцини ќе произведат антитела и мемориски Б-клетки кои треба да бидат заштитени од циркулирачките варијанти на САРС-КоВ-2.

19 јуни 2021 година – Неопходност од вакцинација против СОВИД -19 кај претходно заразени лица. Здравствениот систем Клиниката Кливленд со седиште во Охајо ја оцени неопходноста од вакцини за СОВИД-19 за лица претходно заразени со САРС-КоВ-2. Накратко, кумулативната инциденца на СОВИД-19 беше испитана меѓу 52.238 вработени во американски здравствен систем. СОВИД-19 не се појави кај никого во текот на петте месеци од студијата меѓу 2.579 лица претходно заразени со СОВИД-19, вклучувајќи 1.359 кои не ја примиле вакцината. Ова е студија без рецензија одобрена од Одборот за институционална ревизија на клиниката Кливленд.

24 мај 2021 година-САРС-КоВ-2 инфекција предизвикува долговечни плазма клетки на коскената срцевина кај луѓето. Оваа студија беше предводена од Универзитетот Вашингтон во Сент Луис, МО, и објавена во „Природа“. „Се запишаа седумдесет и седум учесници кои закрепнаа од инфекција со САРС-КоВ-2 и единаесет контролирани лица без историја на инфекција со САРС-КоВ-2“.

12 мај 2021 година-Т-клетките предизвикани од mRNA вакцина реагираат идентично на загрижувачките варијанти на САРС-КоВ-2, но се разликуваат по долговечноста и својствата на живеење во зависност од претходниот статус на инфекција. „Резултатите од оваа лонгитудинална студија, која не е прегледана, даваат уверување дека Т-клетките предизвикани од вакцина реагираат силно на новонастанатите вирусни варијанти, потврдуваат дека на закрепнувачите можеби нема да им треба втора доза на вакцина и сугерираат дека вакцинираните заздравувачи може да имаат поупорно назофаринксно сместување С-специфични Т-клетки за САРС-КоВ-2 во споредба со нивните колеги невини за инфекција “.

3 мај 2021 година-Дискретен потпис за имунолошки одговор на SARS-CoV-2 mRNA вакцинација наспроти инфекција. “Нашата студија, заедно со другите, ја нагласува добрата рамнотежа помеѓу антивирусни имунолошки одговори кои постигнуваат расчистување на инфекцијата и траен заштитен имунитет и оние што доведуваат до воспаление и имунопатологија. Подобро разбирање на имунолошките карактеристики поврзани со заштитниот имунитет, имунопатологија и издржливоста на заштитната имунолошка меморија ќе помогне не само во подобри третмани за вирусни заболувања, туку и ќе го олесни брзиот развој на ефективни вакцини за нови и повторно појавувачки вирусни заболувања што го загрозуваат јавното здравје “.

Забелешка: Содржината на оваа страница е агрегирана од американскиот ЦДЦ, СЗО, ЕМА, фармацевтски производители, универзитетски студии, новинска мрежа за прецизни вакцинации и други доверливи извори. Оваа содржина е прегледана од здравствени работници, како што е д -р Роберт Карлсон.

https://www.precisionvaccinations.com/immunity

Извор: Immunity 13.09.2021