Мистериозни черепни фосили го прошируваат семејното стебло на човекот – но прашањата остануваат

Фосилизираните коски пронајдени во Израел и Кина, вклучително и примерокот наречен „Човек-змеј“, може да припаѓаат на нови типови на антички луѓе. Но, откритијата предизвикаа дебата.

Фосилите пронајдени во Кина и Израел, кои датираат од пред околу 140 000 години, се додадени во редовите на хоминини кои се мешале и комбинирале со раните современи луѓе.

Фосилите од Израел навестуваат дека претходно непозната група хоминини за која се претпоставува дека се директни предци на неандерталците, можеби доминирале во животот во Левант и живееле заедно со Homo sapiens.

Во меѓувреме, истражувачите кои проучувале исклучително добро зачуван антички човечки череп пронајден во Кина во 30-тите години на минатиот век, контроверзно го класифицирале како нов вид – наречен Човек-змеј – што може да биде уште поблизок со современите луѓе отколку што се неандерталците.

Но, и двете откритија предизвикаа дебата меѓу научниците. Студиите се базираат на анализи за големината, обликот и структурата на фосилизираните коски – методи кои се предмет на индивидуална проценка и толкување. Како што често се случува со откритија на фосили, нема докази за ДНК.

Да се одделат раните хоминински примероци во уникатни видови, да се работи дали и како тие комуницирале со другите и да се пронајде нивната еволуција е тешко и спорно.

Луѓето од Нешер Рамла се чини дека ги правеле истите камени алатки како H. sapiens кои живееле во оваа област. Артефактите пронајдени во близина на фосилите сугерираат дека овие луѓе дробеле и сечеле камен, носејќи материјал оддалечен од 10 километри и повторно ги изострувале алатите кога било потребно. Употребата на слична технологија укажува дека тие живееле заедно со современите луѓе и можеби се мешале со нив.

Но, не сите истражувачи се согласуваат со наодите на тимот. За палеоантропологот Филип Рајтмир од Универзитетот Харвард во Кембриџ, Масачусетс, черепот изгледа како „ран, прилично архаичен, неандерталец“. Рајтмир вели дека во овој момент не би бил изненаден да види неандерталци во овој регион.

Хершковиц и неговите колеги тврдат дека народот од Нешер Рамла можел да воспостави рани, пред-неандерталски заедници во Европа, инјектирајќи архаични гени од Африка или Азија во вид за кој конвенционално се сметало дека се развива во Европа. „Неандерталците веќе не се ексклузивна европска приказна“, вели Хершковиц.

Но, Рајтмир тврди дека протокот можел да оди во друга насока. „Не гледам причина зошто овие рани неандерталци, ако се такви, не можеа да дојдат од Европа“, вели тој.

Во Кина, проценката на среден плеистоцен хоминински череп, откриена пред неколку децении, исто така може да фрли ново светло на нашите предци.

Харбинскиот череп е исклучително добро сочуван краниум кој датира од пред околу 140 000 години и се смета дека припаѓа на 50-годишен маж. Черепот првично беше ископан во 1933 година, пред да биде скриен од јапонската армија во бунар, и беше дониран на Универзитетот Хебеи ГЕО во Шиџиажуанг во 2018 година. Черепот е особено голем и дебел, со големи, квадратни очни дупки, ниски коски на образите, големи заби и широка палета.

Во работата објавена во часописот „Иновација“ на 25 јуни, палеонтологот Ји Кианг од универзитетот Хебеи ГЕО и неговите колеги сметаат дека единствените карактеристики на Харбинскиот черепот се доволни да го класифицираат како нов вид. Тие го сугерираат името на видот Homo longi (Човекот-змеј) спрема заедничкото име на провинцијата Хеилонгјанг, Лонг Jианг (реката на Змејот), каде што е пронајден фосилот.

Извор: Nature 595, 20 (2021) 25.06.2021