Се создава систем на богати и сиромашни во однос на вакцинацијата

Богатите нации имаат опции за вакцинација откако AstraZeneca и Johnson&Johnson се соочија со извештаи за појава на згрутчување на крвта по примена на тие вакцини. Другите нации можеби го немаат тој луксуз.

Се чинеше чудо кога стана јасно дека научниците развија неколку ефективни вакцини против Ковид-19 за помалку од една година. Но, најавите од минатата недела од страна на Европската унија и британските регулатори на лекови, кои пронајдоа можна врска помеѓу вакцината на „АстраЗенека“ за Ковид-19 и ретката состојба на згрутчување на крвта, беа навистина најлошото нешто што се случи во пандемијата.

Двоен удар за глобалниот југ, особено за Африка, е тоа што само што почна да ја прифаќа вакцината со еднократната доза на Johnson&Johnson кога американските регулатори на лекови ја прекинаа неговата употреба во вторникот, откако беа пријавени само шест случаи со исти симптоми меѓу скоро 7 милиони луѓе кои примиле еднократна доза на вакцината. Еден од тие случаи беше фатален. Самата компанија го стопираше својот развој низ цела Европа.

Неколку европски нации веќе ја ограничија употребата на вакцината АстраЗенека на постари возрасни групи откако европските регулатори на лекови пронајдоа „можна врска“ помеѓу вакцината и ретката, понекогаш фатална состојба на згрутчување на крвта. Данска и Норвешка целосно ја прекинаа употребата на вакцината.

Но, многу сиромашни земји го немаат тој луксуз да воведат старосни ограничувања или да ја прекинат употребата на вакцината по неколку извештаи за згрутчување на крвта, пишува Ними Принцвил од Абуџа, Нигерија. Толку многу се потпираа на АстраЗенека како единствената вакцина за да им помогне да го трасираат патот во справувањето на пандемијата.

Сега постои загриженост дека се појавува глобален двоен систем на употреба на вакцините, при што богатите земји користат поскапи вакцини – како Pfizer / BioNTech и Moderna – засновани на понова технологија, додека поевтината AstraZeneca, а можеби и Johnson&Johnson, вакцини кои се користат на глобалниот југ. И, тоа може да го зголеми нивото на доверба во Ковид-19 вакцините во целина.

Д-р Питер Дробац, директор на Центарот за социјално претприемништво „Скол“ во Бизнис школата во Оксфорд Саид, рече дека и покрај реткоста на згрутчување на крвта и во вакцините на AstraZeneca и Johnson&Johnson, било какви негативни ефекти, па дури и дезинформациите може да ја влошат недовербата и колебливоста во вакцините.
“Тоа може да ги разгори теориите на заговор ширум светот за двостепено општество. Ако богатите земји велат дека ќе имаат само “златен стандард” со најскапите вакцини и притоа велат дека AstraZeneca не е доволно добра за нас на глобалниот север, но тоа е доволно добро за глобалниот југ, тоа може да ја намали примената на вакцината и да ги попречи напорите за вакцинирање на светот “, изјави д-р Питер Дробац.

СЗО соопшти дека на Африка отпаѓа помалку од 2% од вакцините во светот, а на многу африкански нации брзо им се трошат вакцините.
Степенот на ризик од овие ретки настани на згрутчување на крвта по вакцинацијата со AstraZeneca и, потенцијално, со вакцините на J&J е сè уште нејасен, но ако се потврди дека кај појавата кај помладите луѓе е со поголема веројатност, тоа значи дека земјите во развој и нивната помлада популација ќе бидат поранливи на создавање тромби, и покрај тоа што се помалку подложни на Ковид-19.

И покрај советите на Африканската CDC да се продолжи со сите одобрени вакцини за Ковид-19, Јужна Африка – единствената земја на Африканската унија која дава вакцини на J&J – објави привремено прекинување на ударот. Веќе го суспендираше давањето на вакцината AstraZeneca два месеци порано, не поради загриженоста од згрутчувањето на крвта, туку затоа што се покажа дека нејзината ефикасност против новата варијанта за првпат идентификувана во Јужна Африка е мала.
Некои африкански нации започнаа да ги снабдуваат резервите на вакцини за Ковид-19 од други глобални донатори. Во неделата, министерството за здравство на Камерун соопшти дека примило 200.000 дози од кинеската вакцина Синофарм.
Кина донираше и стотици илјади вакцини од Синофарм на Зимбабве, а владата вети дека ќе купи повеќе од милион.
Зимбабве се надева дека ќе вакцинира 60% од 14 милиони жители. Министерството за здравство соопшти дека повеќе од 231 000 од населението во Зимбабве било вакцинирано заклучно со средата.
Овие проблеми се слични и во земјите во развој во Латинска Америка и Азија, од кои многу се потпираат на AstraZeneca добиени преку COVAX системот и исто така имаат помлада популација.
На пример, Бразил веќе доби преку 1 милион дози на AstraZeneca преку COVAX, и како што се зголемуваат случаите, се чини дека таму не се ограничува употребата на AstraZeneca.
Серхио Литевка од Етичките програми на Универзитетот во Мајами, кој своето истражување го насочува кон Латинска Америка изјави дека земјите во Латинска Америка едноставно немаат доволно други опции за да ги прекинат вакцинациите со AstraZeneca и J&J и верува дека како резултат на тоа, може да се зголеми недовербата во вакцините во регионот.
Извор: Коронавирус факт или фикција 16.04.2021