СЗО: Дали постојат специфични лекови за да се спречи или третира новиот коронавирус?

До денес, не е препорачан специфичен лек за спречување или лекување на новиот коронавирус (2019-nCoV).

Сепак, оние заразени со вирус треба да добијат соодветна грижа за олеснување и лекување на симптомите, а оние со тешка болест треба да добијат оптимизирана поддршка за поддршка. Некои специфични третмани се под истрага и ќе бидат тестирани преку клинички испитувања. СЗО помага да се забрзаат напорите за истражување и развој со низа или партнери.

Извор: СЗО