Скопје 24: На Хрватска ѝ се потребни педијатри, гинеколози, анестезиолози и 12.000 медицински сестри

Во Хрватска има 62 болници и голем дел од нив се соочуваат со недостиг на персонал. Во моментов, во регистарот на медицински сестри има 40.224 медицински сестри и техничари. Се проценува дека недостасуваат уште околу 12.000 за исполнување на стандардите на ЕУ.

И состојбата со лекарите не е многу подобра.  Според податоците на комората, специјалистите одработуваат повеќе од три милиони прекувремени часови годишно, па така е пресметано дека им недостасуваат 2.000.

Извор: Скопје 24  септември 5, 2019

Целиот текст прочитајте го тука