Хрватскиот синдикат на медицинските сестри и медицинските техничари алармира за голем недостаток на медицински кадар

Хрватскиот синдикат на медицинските сестри и медицинските техничари (ХСС МСП – МТ) со алармантна изјава за голем недостаток на медицински сестри и техничари кои поради лоши услови и потчинетост мигрираат од земјата и работат во странство, и побарал од Владата да побара таа професија без никаков интерес и за овој кадар да се зголемат уписните квоти.”Сметаме дека во овој момент потребно е во Владата, министерствата – труд, финансии и здравство да преземат чекор како што направија за останатите дефицитарни професии, сестрите и техничарите да се оквалификуваат како дефицитарен кадар” изјави претседателката на ХСС МС – Аница Прашњак.

Синдикатот, исто така, итно побара медицинските сестри да ги зголемат уписните квоти, да им налагаат школарини, да плаќаат преодвремени часови, да донесат регулатива според нивните нивоа на образование, подобри услови за работа и станбена отплата.
Таа рече дека и напишале и допис до премиерот Андреј Пленковиќ, министерот Милан Кујунджић и другите министри, но од никаде не добиле никаков одговор.

Извор: www.rabotnik.com.mk