CDC: Индикациите за бустер доза се прошируваат

Директорката на Американските Центри за контрола и превенција на болести (CDC) Рошел Валенски на 21 октомври 2021 година го објави нејзиното одобрување и одобрувањето на препораката на Советодавниот комитет за практики на имунизација (ACIP) за засилување на вакцини за Ковид-19 (booster shot) кај одредени популации.

Сега има препораки за засилување за сите три вакцини COVID-19 достапни во Соединетите држави.

Достапните податоци покажуваат дека сите три одобрени или овластени вакцини за Ковид-19 во САД продолжуваат да бидат високо ефикасни во намалувањето на ризикот од тешки болести, хоспитализација и смрт.

За повеќе од 15 милиони луѓе кои ја примиле вакцината против Џонсон и Џонсон Јансен за Ковид-19, се препорачува засилување и за оние постари од 18 години и вакцинирани пред два или повеќе месеци.

За поединци кои примиле Pfizer-BioNTech (Comirnaty) или Moderna (SpikeVax) вакцина против Ковид-19, следниве групи се подобни за booster shot шест месеци или повеќе по примената втора доза:

65 години и постари
Возраст од 18+ кои живеат во услови за долготрајна нега
Возраст од 18+ кои имаат основни медицински состојби
Возраст од 18+ кои работат или живеат во услови со висок ризик
Д-р Валенски во соопштението за печатот изјави: „Доказите покажуваат дека сите три вакцини за Ковид-19 овластени во Соединетите Држави се безбедни – како што е докажано со над 400 милиони дози на вакцина што веќе се дадени“.

„И, сите тие се многу ефикасни во намалувањето на ризикот од тешка болест, хоспитализација и смрт, дури и во услови на широко циркулирачка варијанта Делта“.

Препораката за употреба на ACIP е важен чекор напред бидејќи работи на тоа да се биде чекор понапред од мутирачкиот SARS-CoV-2 и да ги заштити Американските граѓани.

Извор: Коронавирус новини: 23.10.2021