GSK го поддржува производството на вакцини за COVID-19 во Англија

ГлаксоСмитКлајн (ГСК) од Лондон, денеска објави дека постигнал начелен договор со Новавакс од Мериленд и Организацијата за вакцини на Владата на Велика Британија за поддршка на производство до 60 милиони дози на кандидатот за вакцини Новавакс Ковид-19 (NVX-CoV2373) за употреба во Велика Британија.

ГСК изјави дека ќе обезбеди производствени капацитети „за пополнување и доработка“ на овие вакцини во својот погон во замокот Барнард во Северо-источна Англија, започнувајќи уште во мај 2021. ГСК ќе ја изработува финалната фаза на изработката на вакцината, припремајќи ги флаконите со финалната вакцина и пакување за дистрибуција и употреба.

Местото на ГСК кај замокот Барнард, која ќе ги испорачува вакцините во рамките на оваа соработка, е специјализиран објект во глобалната производствена мрежа на ГСК, поддржувајќи го производството на ГСК фармацевтските производи и производи со вакцини .

Протеинската антигенска компонента на NVX-CoV2373 исто така се произведува во Северо-источна Англија од производниот партнер на Новавакс, FUJIFILM Diosynth Biotechnologies, на нивната локација во Билингем.

Кандидатот за вакцина Новавакс покажа силна потенцијална ефикасност во 3-тата клиничка фаза од испитувањето, вклучително и против варијантата Б.1.1.7 што циркулира во Велика Британија. Поднесување на вакцината за увид до регулаторните тела во Велика Британија се очекува во текот на вториот квартал од годината.

Роџер Конор, претседател на вакцините на ГСК, коментира во соопштението за печат објавено на 29 март 2021 година, „ГСК е задоволен што ги поддржува Новавакс и Организацијата за вакцини во Велика Британија со овој производствен аранжман за Велика Британија и нашиот објект замокот Барнард сега презема забрзана подготовка за производство на дози од 60 милиони од оваа вакцина. Се осигуравме дека можеме да ги испорачаме овие количини без да влијаеме на снабдувањето со наши други витални лекови и вакцини и без нарушувања, на другите соработки со COVID-19, во кои ГСК е ангажиран на глобално ниво“.

Владата на Велика Британија претходно обезбеди 60 милиони дози на вакцина според договорот за авансно купување со Новавакс.

GSK соработува со неколку организации ширум светот за вакцините Ковид-19 преку обезбедување пристап до нашата помошна технологија.

Извор: Коронавирус денес 29.03.2021