Соопштенија и Настани

Иновативност.мк: Првите 150 македонски 3Д печатени заштитни маски со визири се испорачани до докторите!

sskc
Првите 280 заштитни маски со визири за медицински работници испринтани на 3D принтери се направени. Околу 150 веќе се стерилизирани и испорачани во Инфективна клиника,
Соопштенија и Настани

Проф. д-р Марија Ралева, невропсихијатар: Пандемијата и менталното здравје на здравствените работници

sskc
Изборот на здравствената професија за многумина е вокација која е безрезервно прифаќање на Хипократовата заклетва и определбата по секоја цена да се бориме за здравјето
Aктуелно Соопштенија и Настани

Состојба со COVID-19 во Северна Македонија и светот

sskc
Состојба со COVID-19 во Северна Македонија и светот  ВОВЕД Коронавирусите (CoV) се големо семејство на вируси кои предизвикуваат болести кои се движат од обична настинка
Uncategorized

Работно упатство за начин на земање на примероци од лица суспектни за КОВИД 19

sskc
Критериуми за иницирање на тестирање за Covid-19 Секое лице кое ги исполнува клиничките и епидемиолошки критериуми треба да се тестира за Covid-19 Пред да се пристапи
Соопштенија и Настани

Упатство за начин на интерпретација на резултати на тестови за КОВИД 19

sskc
  На секое лице суспектно за КОВИД-19 му се прави скрининг тест односно тест за детекција на Е генот. Границата на детекција  на скрининг тестот
Соопштенија и Настани

CDC: Информации за лекарите за терапевтски опции за пациенти со КОВИД-19

sskc
Националниот центар за имунизациска и респираторна болест, Оддел за вирусни заболувања (National Center for Immunization and Respiratory Disease – NCIRD, Division of Viral Diseases) при
Податоци од литературата за Ковид-19

Хидроксихлорохин и азитромицин за третман на КОВИД-19

sskc
Од известувањата од Кина, хлорохинот и хидроксихлорохинот се покажале ефикасни во третманот за КОВИД-19. Една француска нерандомизирана контролирана клиничка студија изведена од Philippe Gautret и