Кајгана: Пронајден изгубен континент пикнат под Балканот

Научниците пронашле континент кој порано се простирал од Алпите до Иран, а денес лежи во земјината кора под Балканскиот Полуостров. 

Изгубениот континент научниците го именуваа како Голема Адрија бидејќи пред да потоне поголемиот дел од него се простирал во денешна јужна Европа.

Голема Адрија настанала пред четири милијарди години кога се одвоила од суперконтинентот Гондвана кој тогаш се состоел од Африка, Јужна Америка, Антартик, Австралија, Индискиот Потконтинент и Арапскиот Полуостров и зафаќал триесетина денешни држави почнувајќи од Шпанија па сѐ до Иран.

Извор: Кајгана  15. СЕПТЕМВРИ 2019 – 14:52 | Ф.З.

Целиот текст прочитајте го тука