УПОЗ

Се поблиску до зголемување на платата во износ од 2.806,00 денари

Loading

Денес 21.04.2022 година (петок), во организација на Вице примиерот за економски прашања Фатмир Бетиќи, Министерот за труд и социјална политика Јованка Тренческа, Министерот за финансии Фатмир Бесими, Министерот за информатичко општество и администрација Адмирим Алити и Министерот за образование и наука Јетон Шаќири од едната страна и претседателот на ССМ Дарко Димовски, претседателот на Синдикатот на УПОЗ Трпе Деаноски, претседателот на СГИП Иван Пешевски и шефот на кабинетот на претседателот на ССМ Слободан Трендафилов, во Владата на Р.Северна Македонија се одржа работен состанок на која се достави предлогот на Сојузот на Синдикати на Македонија за зголемување на платата во јавниот сектор во износ од 2.806,00 денари за сите вработени кои со порастот на минималната плата не го добија предвидениот износ.

Барањето за зголемување на платите во износ од 2.806,00 денари од страна на преставниците на ССМ за сите вработени во јавнио сектор, би се реализирало со нов ребаланс на буџетот. Со ова покачување кое пред се е солидарно ќе се амортиизраат ценовните шокови од зголемената инфлација со која се соочуваме.

Извор: www.upoz.org.mk    21.04.2022