Uncategorized

ПСИ: Аплаузот на Владите за здравствените работници и работниците за нега не е доволен

sskc
Здравствените работници и работниците за нега се на првите редови на одговорот на пандемијата со Ковид-19. Работејќи под стрес и оптоварувања на глобалната здравствена вонредна
Uncategorized

Зошто вакцините против Ковид-19 не ја добија Нобеловата награда оваа година

sskc
Инсајдерите и набљудувачите на Нобеловата награда велат дека тајмингот и политиката имале влијание да технологијата за вакцини е со мала веројатност да ја добие Нобеловата
Uncategorized

Конвалесцентната плазма е неефикасна кај критично болните со Ковид-19, но можда има ефект кај имунокомпромитираните пациенти со Ковид-19

sskc
Во најраните денови на пандемијата со Ковид-19, медицинската заедница се сврте кон вековен третман: Земете крв од оздравените пациенти и дајте им ја на болните,
Uncategorized

Дејвид Јулиус и Ардем Патапутиан се добитници на Нобеловата награда за медицина или физиологија

sskc
Дејвид Јулиус (David Julius) и Ардем Патапутиан (Ardem Patapoutian) ја делат наградата за идентификување на рецептори кои им овозможуваат на клетките на телото да почувствуваат
Uncategorized

Молнупиравир, значително го намали ризикот од хоспитализација или смрт од Ковид-19

sskc
Merck Ridgeback Biotherapeutics и Merck со седиште во Флорида објавија дека испитуваниот орален антивирусен лек познат како молнупиравир (MK-4482, EIDD-2801) значително го намалил ризикот од
Uncategorized

Австрија: Синдикатот продолжува да врши притисок за Корона бонус за медицинските сестри

sskc
GPA синдикатот е одлучен во својот став дека Владата е одговорна за неисплатата на Корона бонусот од 500 евра кој им го вети на медицинските
Uncategorized

Истражување за имунитет на Ковид-19: Природен и стекнат со вакцина

sskc
Повеќето луѓе заразени со бетакоронавирусот САРС-КоВ-2 и неговите мутациони варијанти развиваат имунолошки одговор во првите неколку недели по инфекцијата. И вакцините за СОВИД-19 даваат различни