Синдикатот на Клинички центар за утре најави протест

Синдикатот на Клинички центар, утре излегува на протест за време на паузата. Ова го најави д-р Предраг Серафимовски, потпретседател на Синдикатот.

„Донесовме одлука утре да излеземе на протест, за време на пауза, за да нема штета кон пациентите. Барањата ни остануваат, платите легнаа на сметка на клиниките, уште немаат земена 6-7 клиники. Се надевам дека и тие ќе ја земат платата до денеска“, изјави Серафимовски.

Гордана Димеска од извршниот одбор на Синдикатот на Клинички центар рече дека протестот е поради неколку барања.

„Бараме да се потпише Колективниот договор за кој преговаравме 3-4 месеци кој беше постигнат усмено, но не е потпишан. Друго барање е да бидеме социјален партнер, да влеземе во преговорите за новиот закон за системот за плати, затоа што во моментов ги става синдикатите во неповолна положба и ги ограничува нивните права. Со овој закон досега се минимизира учеството во синдикатот во платите и додатоците на плати“, изјави Димеска.

Scroll to Top